Freebies : Doodle Omeyyy ~


.Assalamualaikum ^^
 Peace ^_^v
 

Cewahh . Korang ! Pantang je nampak Freebies . Nak rembat laju-laju kemain lah ehh ?
Freebies Doodle lagi kali ni . Siapa nak angkat tangan ! Bukan doodle kat atas nih taw . HAHA . Haaaaa ~ Kat Bawah ni . Tak de lah comel mana pun . Simple je !

Kalau nak , rembat cepat ! Siapa Cepat , dia dapat ! HAHA .
Apa kegunaan doodle nih ? Ikut suka lah korang nak buat ape pun .
Nak letak kat header ? Nak letak kat DP Facebook ? Nak Letak dekat entry ?
Ikot korang lah ye . Asal korang bahagia ! HAHA . muahxxoxo 

KLIK DOODLE UNTUK SAVE OK ?









lepas ambik ksitahu k .. :D
pastu , korang kene klik sini !

Freebies : Doodle Yang Tak Mantap !


.Assalamualaikum Semua !

Ececehh  . Lama kot tak hapdet nih . Rindu korang kaw~kaw punya lah . hee~
Rindu punya pasal , Lyssa maw kasi itu ... hmm . Apa ?

DODOL ? Eh .. Eh .. Doodle lah ! hekhek .  
Alar . Lyssa mana lah TEROR plush-plush cangat lukis de-DOODLE nih . Hamperhh .
Ciket pun tak reti ! lalalalala~ Pakai hentam karo-karoma je~

Dekat bawah ni lah hasilnya .. If tak suka tak pe . 
If nak , ambil je . Tak marah aihh . Simple ~ Macam-Macam Color ada .
Boleh lah kalau nak buat header ke , banner ke , nak letak kat sidebar ke , nak letak DP fesbukk ke .. Ikut lah . Suka ambik , Tak nak BLAHH ! =) <<kasarnyerrrr~ huhu .


 

http://1.bp.blogspot.com/-0o23N_b4gDM/ToW--5Pz5UI/AAAAAAAAA54/EK9WwzB8Gu4/s1600/doo1.png

 

http://3.bp.blogspot.com/-wiDb_440iRc/ToW-_TEiv1I/AAAAAAAAA58/4_CLhfp0CWA/s1600/doo2.png

 

http://2.bp.blogspot.com/-bnagTqczx-U/ToW-_6kt1QI/AAAAAAAAA6A/AYEBIT9TTaM/s1600/doo3.png

 

http://3.bp.blogspot.com/-1FVujmOjzRU/ToW_ARQ71AI/AAAAAAAAA6E/FkHYDjwRmq0/s1600/doo4.png

 

http://4.bp.blogspot.com/-TnzEuTU3lo8/ToW_A2KElwI/AAAAAAAAA6I/VC13Ufqp7ps/s1600/doo5.png

 

http://3.bp.blogspot.com/-7VnHu1HtZ1k/ToW_BdU-VAI/AAAAAAAAA6M/mfGPI1Kr0XE/s1600/doo6.png

 

http://3.bp.blogspot.com/-amNSzaUKTgk/ToW_B3wtuxI/AAAAAAAAA6Q/bdy52Hq9LDg/s1600/doo7.png
 
lepas korang ambik ,komenn k , at least sy thu , :)

klik sini !!

Freebies : Doodle Yang Tak Seberapa


.Assalamualaikum ! ^^
Jawab jangan takk jawab ! :)
Hehe . Aiyoo . Korang.. Korang.. Korang..

Nampak je Freebies terus usha blog Lyssa yer. ahuckss !
Ok . Pagi tadi , bosan sangat ! Saja lah nak try buat doodles .
Cehh . Buat laju tahap gaban punya lah . Konon berlagak PRO lah tuh.
Tengok lah  . Bukannya lawa mana pun . LAWAK lagii ada lah ! hahaha ^^
Lyssa mana lahh sehebat korang korangg buat menatangg doodles2 ni .
Ini pun saja nak try . Mana nak tahu , anda suka , boleh lah ciplakk doodle Lyssa ni kan ? Cehh . Ambekk . Jangan takk hambekk ! HAHA ^^



 http://3.bp.blogspot.com/-FkfHM-pf2KU/TkdFbYnTRNI/AAAAAAAAAw8/gYKwKMiDf4s/s1600/1.png

 

http://1.bp.blogspot.com/-ajSKa26bDYk/TkdFboKvd7I/AAAAAAAAAxA/Z9R3S68FMbc/s1600/2.png

 

http://1.bp.blogspot.com/-cGdKZk0F6pY/TkdFcPZxsiI/AAAAAAAAAxE/w6UFhiM8Q7o/s1600/3.png


http://4.bp.blogspot.com/-GC3f18Ch_Oc/TkdFcqZR-dI/AAAAAAAAAxI/cdeNfz9yq18/s1600/4.png

 

http://4.bp.blogspot.com/-9KSnk5UUEt8/TkdFc929ZcI/AAAAAAAAAxM/fwE9L22HdSQ/s1600/5.png

 

http://1.bp.blogspot.com/-S0UEGGK_pnI/TkdFdRVGDeI/AAAAAAAAAxQ/OjvFksgLE0I/s1600/6.png

 

http://3.bp.blogspot.com/-YaTxNJ9lNuw/TkdFduM4nwI/AAAAAAAAAxU/NN9h3s-F3TY/s1600/7.png

Macam-macam kaler ader . Kalau dah ambik tuh , jangan diam2 pulak :) huhik2!  Tell me okengg ? :)

klik sini pulakk ,

Tutorial : Tulisan Warna-Warni Menggunakan Photoshop


.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


 


HEHE  . Dah lama nak buat tutorial ini . Tapi , tak ada masa . Sorry bagi siapa yang request tanya macam mana nak buat tulisan warna warni macam ni . Ok . Bagi siapa yang dah ada photoshop , teringin nak buat macam ni , boleh ikut step di bawah ok ?



1. Bukak photoshop korang > File > New > Pilih Size 

2. Kalau nak buat tandatangan kecil macam Lyssa ni , boleh ikut size ni :


Klik untuk nampak lebih jelas


3. Make sure dalam keadaan transparent . Then , pilih horizontal type tool dan taip ayat yang korang nak . Macam Lyssa ni :


Klik untuk nampak lebih jelas 

4. Lepas dah taip , tekan Move Tool (V) .

5. Then pergi bahagian Layer > Type > Convert to Shape 


Klik untuk nampak lebih jelas  


6. Lepas tu , tulisan korang akan ada line macam ketak-ketak tau ? Lepas tu ,pergi ke 
Layer > Rasterize > Fill Content

Klik untuk nampak lebih jelas  


7. Ok . Tak ada apa yang berlaku kan ? Tak apa . Pergi ke bahagian gradient .


 


8. Pilih dulu warna apa-apa . Macam yang ini :

 


9. Kalau korang pilih warna rainbow lah contoh ye , korang double-click dekat warna rainbow tu , then , click balik di bahagian yang Lyssa kotakkan warna merah kat atas ni .

10 . Then , akan keluar satu pop up . Kalau nak tukarkan warna rainbow tu kepada warna lain , korang double click dekat lyssa kotakkan kat bawah ni :




11. Tukar je dengan warna apa yang korang suka , then tekan 'ok' !

12. Then , dragkan cursor di tulisan korang . Akan jadilah macam ni :


 


13. Kalau nak lebih cantik , nak ada line hitam kat bahagian outline tu , korang pergi :

 


14. Then , hasilnya :

 


* Jangan risau dekat yang ketak-ketak tu . Nanti  , korang SAVE benda ketak-ketak tu , takkan nampak dah ler . huhu :)


15. Save as PNG of GIF :)

p/s : hehe. senang kan ? Haa .  Selamat Mencuba ! =)

okay , klik sini yeee , :)

Tutorial : Edit Tulisan Bercorak Di Photoshop


.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Haaa . Baru kejap ni Lyssa terima request daripada someone tanya Lyssa macam mana nak buat tulisan bercorak macam dekat header Lyssa ni . Huhu . *Ada juga yang berkenan dengan tulisan corak header aku yang huduss gilerrssss ni .


Untuk pengetahuan korang , tulisan bercorak tu , Lyssa guna pattern overley je . hekhek . Kalau korang suka belek PS korang akan tahu apa benda pattern overley tu . Kalau tak tau , ikut je step kat bawah ni . Oh ya ! Kita teruskan :) 



1. Korang buka Photoshop korang dulu ek ?

2. Sekarang Lyssa ajarkan macam mana nak download pattern !

3. Pergi ke link ini dulu ---->>>   Photoshop Patterns

4. Dah ? Klik mana-mana pattern yang korang suka . Ada lebih 10 page tu . Belek lah dulu :)

5. Bila dah ada yang berkenan , KLIK terus .  

6. Then , akan keluar macam ni . Tekan DOWNLOAD FILE ! 
 

 


7. Akan keluar pop-up macam ni . Tick SAVE FILE ! Tekan OK !


 

8. Ok  . Lepas tu , akan keluar macam ni pulak , double-click pada file yang korang download tadi ok ?

 


9.  Kalau keluar folder . korang pilih lah folder mana yang ada file pattern tadi .

10 . Kalau tak de folder korang boleh terus cari nama file yang korang download tadi untuk korang install dan double-click!


 


11. Bila Lyssa double-click pada yang Lyssa kotakkan merah tu , terus keluar photoshop Lyssa . muehehe~

12. So , macam mana nak guna pattern tadi tu ?

13. File -->> New -->> Pilih saiz yang korang nak  

14. Sekarang pilih horizontal type tool .. Taip ayat korang .. Ikut no 1 dan no 2 macam kat bawah :


 Klik untuk nampak lebih jelas


15. Bila dah klik simbol fx tu , korang pilih pattern overlay :


 


16.  Then , akan keluar pop-up macam ni , dan automatik tulisan korang akan bertukar kan ? Sekarang , korang tekan macam lyssa petakkan warna merah kat bawah ni :

 Klik untuk nampak lebih jelas


17. Then , akan ada keluar corak pattern yang korang install tadi . haa . Klik mana yang cantik. Korang boleh ubah-2 corak ikut scale dalam gambar di atas ni . 

** Then sekarang , tulisan korang dah bercorak .. Macam Lyssa punya kat bawah ni . Yes ! 

 


18. Then , korang SAVE AS PNG , JPEG atau GIF . Oke ? 


**Yey . Siap pun ! So how ? Berpuas hati ? Lyssa pun puas hati sebab dapat ajar korang . he5 . Kalau korang nak cari lagi pattern yang menarik , search je dekat google " Pattern for Photoshop "  Nanti ada le tu yang lagi cantik . Tadi tu Lyssa bagi contoh je ..

Bagi siapa yang dah jadi tu  , inform ler Lyssa . Boleh Lyssa usha tengok header korang . huahauhua~

=Selamat Mencuba=

Tutorial : Cara Buat Header Gambar Sendiri (Transparent)


.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Lyssa tahu ramai yang teringin nak kan header tertempek muka sendiri besaq kedabaq kan ? Uhm . Tanpa membuang masa , Lyssa akan terus ajar korang macam mana nak buat header ada gambar sendiri ye . Banyak sangat step ni .. sampai Lyssa pun abis pening kepala nak ajaq korang  . Waaa :'( 


Tengok lah , korang paham ke takk . Kalau tak paham , sorry ! >.<



1. Buka Adobe Photoshop korang sekarang . Bagi yang tak de lagi , boleh DOWNLOAD SINI !

2. Dah kan ? Ok . Sekarang Tekan FILE > OPEN > Cari gambar korang untuk header

3. Bila dah cari , tengok contoh bawah ni . Tengok bahagian tool korang tu . Ada tak macam Lyssa anak panah suruh klik tu . (Quick Selection Tool)


   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS

4. Dah buat macam Lyssa suruh kan ke ? Klik pada gambar . Garisan putus-putus tu , jangan bagi kena gambar korang . Kalau dah termasuk dalam kawasan gambar korang tu , korang guna pulak yang Lyssa bulatkan tu ... Just guna dua tu je untuk kemas kan . Sudahhh ?

5. Sekarang , korang pergi tekan SELECT > INVERSE . Macam gambar kat bawah ni :

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


6. Dan akan jadi macam ni . Garisan berada di luar gambar :

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS

7. Sekarang masa untuk korang copy gambar tersebut . Ikut step macam kat bawah ni . Tekan EDIT > COPY :

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


8. Ok  . Now ? Tekan FILE > NEW dan fill in width , height dan tetapkan kepada transparent!

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS

**Width dan height mengikut kesesuaian size blog korang :)


9. Bila dah KLIK ok , akan keluar macam ni . Korang tekan ZOOM TOOL dan tetapkan kepada Fit Screen atau Actual Picture . Mengikut keselesaan korang untuk edit :) .


   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


10 . Lepas dah rasa selesa nak edit , kembali tekan (MOVE TOOL) . Lepas korang tekan Move Tool tu , akan ada perkataan ini (Show Transform Controls) kat area atas sekali . Tick kotak kecik tu .. Macam ni :

 


11. Tengok dekat gambar korang ada garis putus-2 kan ? Ok . Korang boleh gerak-2 kan untuk jadi lebih kecil org besarkan sedikit . Lepas dah rasa ok , tekan je ENTER :)

12. Ok . Sekarang , Lyssa nak ajarkan , macam mana nak masukkan shape warna putih untuk dirapatkan dengan header nanti . Tengok ni . 


   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


13. Macam mana Lyssa buat tu ? Lyssa hanya pilih Rectengle Tool pick warna putih atau warna mengikut content blog korang dan hanya jadikan petak macam tu . Ini penting .. make sure petak warna putih tu , korang buat bagi kotak-2 transparent (background) tu tidak kelihatan :)

14. Sekarang masa nya pulak macam mana nak letak tulisan . Senang je . Ikut step ni :

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


15. Then , taip lah apa yang korang suka kan . Nama ke  , kata-kata ke . Ikut sukalah kan . hahaha . Lepas dah taip tu , korang KLIK MOVE TOOL :)

16. Macam mana nak nampa kelihatan cantik dah timbul tulisan tu , korang tengok layers tulisan tu , macam sebelah kanan photoshop Lyssa ni . 

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


17 . Klik pada (ADD A LAYER STYLE) macam yang Lyssa tunjukkan tu :) Then korang boleh pilih mana yang lebih cantik . Kalau nak timbulkan nampak lebih jelas tulisan tu , gunalah STROKE warna hitam :) Macam header Lyssa ni . muehehe~

18. Ok . Kalau korang nak tambah apa-2 lagi , korang tambahlah ye . Godek-2 korang punya photoshop tu kasi pandai :) Lyssa hanya ajar basic macam ni je dulu :)

19. Sekarang masa nak SAVE pulak . Korang tekan FILE > SAVE AS ...

20 . Haaa . SAVE AS PNG . Macam contoh bawah ni ...

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS

 
21. Tekan SAVE . Haaa . Sekarang header korang dah transparent . Yeahh . Bolehlah UPLOAD masuk dalam blog korang sekarang . 


=SELAMAT MENCUBA=


Fuhhh . Alhamdulillah . Akhirnya habis jugak buat tutorial ni . Waaa . Pening dah otak . hihi . Harap korang paham lah apa yang Lyssa merepek kat atas ni . muehehe .. Kalau dah jadi , tolong bagitau ye :)
klik  sini